Du är välkommen till min blogg

Som jag helst vill kalla tinnings-tussen fast egentligen är tussens namn på latin (fint ska det ju vara) Tinnitus, en kompis som jag fått på halsen och som jag bör bli vän med och inte störa mig för mycket på- som jag gör mellan varven, anser att tussen är otroligt enerverande. Inte alltid så lätt att se/höra oljudet som en av mina närmaste vänner, för grejen är ju den att du kan inte "kasta ut vännen med badvattnet" även om du skulle vilja det och framför allt jag skulle vilja det.:) och du kan inte slåss med väderkvarnar utan någonstans måste du hitta en acceptans, och kunna bli vän på fler sätt än ett med din fastklistrade kompis, som har den dåliga smaken att finnas med 24 timmar om dygnet-alltid. 

Sakta (någonstans där på vägen) så ska vi bägge inse att det är dax att dra för tussen, bort från mig, fast vi är vänner för alltid. Egentligen så har jag insett det för länge sen men inte tussen.

Tinnitus är ett symtom och inte en sjukdom. Jag fick det ihop med min öronsjukdom och som nu har visat sig att (jag fick info igår) att borrningarna som görs vid operationen, kirurgen borrar i örat/huvudet kan bidra till att tussen blir så att säga väl förankrad i mig. Hos mig borrade de i två olika omgångar i två olika operationer i samma öra-kul att veta, det är så mycket som berikar ens liv medans man lever eller hur? så säg.

Att få info i efterhand gällande vissa grejer vet inte om jag är så betraktad av det. Fick veta i efterhand, att operationen kan ge snehet i ansiktet, allt ligger ju så nära, som ansiktsnerver, balanssinnet, hörselsinnet. Fast det var nog bra att jag fick veta i efterhand. Det är risker med alla slags operationer dels narkosen men också i mitt fall så kunde jag bli döv av själva operationen, samtidigt jag hade inget att förlora, för jag höll på att bli döv av öronsjukdomen, en öronsjukdom som jag inte visste ens fanns, hade aldrig hört talas om en sjukdom som sätter sig i kroppen minsta ben-stigbygeln-storlek 1/2 bananfluga. Nu vet jag. Och jag är otroligt tacksam till alla dessa skickliga och duktiga yrkesmänniskor som arbetar inom sjukvården.

Tinnitus kan du få av andra skäl också, ett stort obehag ger det och som miljoner människor världen över har, siffror som forskningen har, i Sverige har 15 procent av befolkningen tinnitus, symtomen kan du få som mig öronsjukdom, eller som i andra fall öroninfektioner, buller, för hög musik, stress, biverkan av vissa läkemedel, fysiska skador olyckor eller misshandel m m. Tussen ger olika grad av symtomen. Ger också massa obehag som kan medföra hälsoproblem, har forskarna som oftast i de här fallen är psykologer, ja några läkare finns det också :). En forskningsteori är att det är skadade hårceller som ger själva tussens symtom. De främsta inom forskningen (anser jag) gällande tussens behandling är Viktor Kaldo och Gerhard Andersson som har introducerat bland annat en internetbaserad KBT vid tinnitus. I det lär man sig nya förhållningssätt, man upptäcker vännen/tussen på nya sätt :) och sedan används beprövade tekniker för att minska besvären och höja sin livskvalitet. Nu finns behandlingsmetoden på Akademiska sjukhuset, vet inte om den finns på ytterligare sjukhus, iaf. inte i Stockholm det vet jag. Metoderna är hämtade både från KBT och ACT. Mycket mycket bra!!!, dessutom har de fått mycket goda/höga behandlingsresultat, så jag är idel öra Cool. Tussens obehag - att vända tussens klistrade påhäng till att uppleva att oljudet blir mindre och ibland kan "glömmas" bort handlar mycket om att fokusera på uppgifter så att både själ och hjärta är med- helt enkelt att fokus är helt och hållet på något som gör att du vilar i det gör för stunden. Tänk det är ju en hel vetenskap att komma fram till det.

| Svar

Senaste kommentarer

26.10 | 02:40

Hoppas du kommer på din inriktning o upptäckter ditt kall el bara bestämmer dig för följa hjärtat Allt annat faller nog på plats därefter Lycka Till / Crille R