Du är välkommen till min blogg

Man kan ju försöka, göra ett eller flera försök i gott tappert beteende. Egentligen så gäller det av det mesta i livet, att ha koll, men blir inte alltid så. I min hundblogg skrev jag senast om att ha koll som hundägare.

Nu idag med denna blogg så anser jag att det är av yttersta vikt att ha det (alltså kollen) som när man trist nog hamnar som patient inom sjukvården, visst jättebra att sjukvården finns, men fick jag välja så är jag hellre frisk och utan sjukvård än sjuk och måste ha sjukvård.

 

Vi har ju fått en ny sjukvårdslag sen förra året, lite nytt innehåll men fortf. med samma namn HSL (2017:30) Hälso och sjukvårdslagen/HSL.

Det som är nytt och intressant är att en ny lag trädde i kraft 1/1-18 där landsting och kommunen (socialtjänsten) har nu ansvar, OCH även ska vara tvungna att erbjuda stöd och behandling till de som har ett spelmissbruk vars hälsa är i fara.

SOL och HSL har nu ansvar för behandlingar, information, samverkan och stöd vid spelmissbruk och även att förebygga????

Personer som har ett spelproblem har samma rätt till hjälp som de med alkoholproblem och drogproblem.

 

I Patientlagen har du som patient rättighet till information i samband med besök angående ditt hälsotillstånd, även att få veta vad för metoder som finns för vård och behandling(ar)-- JO jo då är det rätt bra att även läkaren har lite koll, för det underlättar så att säga :)

Även i HSL står det om spelmissbruk och ansvar för stöd och behandling. Spelmissbruket har blivit ett stort eller kommer att bli inom snar framtid ett stort folkhälsoproblem.

 

Enligt psykolog Anders Nilsson som har forskat om spelberoende säger att det är vanligare med självmordsförsök i gruppen av spelmissbrukare och att det finns en ökad risk att bli utsatt för våld och även att utsätta andra för våld.

En spelmissbrukare/spelberoende spelar oftast bort allt som går att spela bort, och ibland har de spelat bort sitt liv. Ett liv som behöver byggas upp igen. För en person som har just de erfarenheterna av att ha spelat bort sitt liv, behöver mycket stöd. Ett stöd som vården ska erbjuda men som i praktiken kanske inte blir?? än!?..... omfördela gärna alla dessa fakturor som betalas till bemanningsföretagen, skär ner på summorna, så skulle landstingen ha lite mer av pengar till att öppna mottagningar som är för de spelberoende. Det måste ju vara miljarder som landstingen lägger på bemanningsföretag, hur det nu kan komma sig? för visst finns det bättre lösningar än att sjuksköterskor ska nu vara höginkomsttagare.

Det finns Riksförbund för spelberoende på lite olika platser i landet och som har stödgrupper.

 

Spelmissbruk har blivit nya tidens hopplöshet. De lätt tillgängliga online spelen, där de statliga bolagen trivs på nästan samma spelplan som de bolag som saknar tillstånd fast erbjuda spel gör de alla. Nettospel intäkterna för Svenska spel online har ökat med 25% sedan förra året och mobilspelen ökade med 59%, sen finns ju nätkasinon, nätpoker lite av varje och ALLA spel via online kollrar bort människan som spelar och som  drömmer om kanske storvinsten - den stora vinsten online. Oftast så slutar drömmen i den krassa verkligheten med allvarliga konsekvenser och ett psykiskt mående som gränsar till självmordsförsök/självmord för den spelmissbrukande personen, som inte riktigt tog med det i sin beräkning av den stora vinsten och det där med att ha koll.

 

| Svar

Senaste kommentarer

26.10 | 02:40

Hoppas du kommer på din inriktning o upptäckter ditt kall el bara bestämmer dig för följa hjärtat Allt annat faller nog på plats därefter Lycka Till / Crille R